LachYogaHaHa

De Geschiedenis van lachyoga

De oorsprong van lachyoga

Veel mensen hebben bijgedragen aan de geschiedenis van het moderne therapeutische lachen. Enkele van de vele (genees)heren die Dr. Madan Kataria voorgingen zijn:

 

Dr. William Fry, psychiater uit Californië. Hij begon in de late jaren 60 de fysiologische effecten van de lach te onderzoeken. Hij wordt beschouwd als de vader van de ‘gelotologie’ (de wetenschap van het lachen).

 

Dr. Lee Berk, PhD, bestudeerde samen met een team van onderzoekers op het gebied van psycho-neur-immunologie de fysieke impact van vrolijk lachen, bij patiënten die een hartaanval hadden gehad.

 

Dr. Hunter (Patch) Adams, MD, vereeuwigd in de film met Robin Williams, inspireerde miljoenen mensen door het brengen van plezier en lachen in de ziekenhuiswereld en het in de praktijk brengen van het idee dat ‘genezing een liefdevolle menselijke uitwisseling is en geen zakelijke transactie zou moeten zijn’.

 

Lachyoga zoals we het vandaag kennen werd geïntroduceerd in India door de arts, Dr. Madan Kataria. Hij deed onderzoek naar lachen en besloot in de praktijk te onderzoeken wat de impact was van lachen op mensen.

 

De dokter en zijn vrouw, Madhuri Kataria, yogalerares, zagen de overeenkomsten tussen lachen en Pranayama oefeningen, waaronder de diepe ademhaling die nu nog steeds gebruikt wordt.

In 1995 startten zij met vijf mensen in een openbaar park in Mumbai. Momenteel zijn er duizenden lachclus in meer dan 110 landen.

De voordelen van lachyoga

Dat lachyoga gezond is, bewijzen tal van wetenschappelijke studies. Hieronder vind je een paar van de opmerkelijkste voordelen. Maar neem het niet klakkeloos aan, of geloof niet alles wat ik schrijf. Ga het vooral zelf ervaren!

Praktische info

  • Lachyogasessies variëren afhankelijk van de groep en haar doelstellingen. Sessies die worden uitgevoerd in ziekenhuizen, verpleeghuizen, scholen, bedrijven, enz. zijn misschien heel anders dan sessies voor het grote pubiek.
 
  • In principe is het geschikt voor iedereen; echter we raden aan op te passen met hartpatiënten en mensen met incontentia en acute diarree.
 
  • Alle lachworkshops kunnen gecombineerd worden met een lachwandeling, in buitenlucht
 
  • De lachanimators zijn Liesbeth en/of Bert, afhankelijk van jouw voorkeur en onze beschikbaarheid
 
  • De locatie heeft een gepaste grootte, goede verluchting, eventueel buiten… en wordt door jullie voorzien, tenzij anders afgesproken
 
  • De vermelde prijzen zijn exclusief btw en indicatief.  Er is veel mogelijk dus voel je vrij je te informeren; wij zijn er zeker van dat we wel een formule vinden die passend is en waar we ons beiden goed bij voelen
 
  • Binnen een straal van 30km rond Hasselt worden er geen reiskosten aangerekend, daarbuiten is het € 0,40 per kilometer 
 
  • Wij zijn niet verantwoordelijk voor een toename voor geluk in je leven, dat ben jij zelf. Maar wij denken wel graag dat we er iets aan hebben bijgedragen.